Najważniejszym błędem hodowców prosiąt jest dopuszczenie do wystąpienia biegunki. Jej przyczyny bywają złożone, jednak skutek jest zawsze podobny. Zwierzęta już chorujące infekują resztę stada. Zwierzęta odwadniają się, tracą odporność i dojść może do upadków. Czynników chorobotwórczych w przypadku biegunki prosiąt jest wiele, jednak dominują wśród nich dwie kategorie: drobnoustroje i toksyny (w tym wtórne zakażenia kałem już chorujących zwierząt). Istotne są również błędy żywieniowe, a także niewłaściwe, niehigieniczne warunki bytowe prosiąt. Weterynarze uczulają, aby nie dopuścić do wystąpienia biegunki, a jeżeli już zaistnieje, natychmiast odizolować chorujące zwierzęta i dbać o ich właściwe pojenie.

Zadbaj o prawidłowe żywienie prosiąt 

Biegunka u prosiąt związana jest ze słabą odpornością układu pokarmowego zwierzęcia, dlatego należy zadbać o prawidłowe odżywianie, aby uniknąć infekcji i szerzenia się biegunki w chlewni. Dieta przed odsadzeniem powinna być bogata w pasze granulowane z wysoką zawartością laktozy, strawne białko, a także dobrze przyswajalne aminkowasy takie jak: lizyna, metionina, treonina i tryptofan. Warto również pamiętać, aby około trzech dni przed odsadzeniem obniżyć zawartość białek ogólnych w pożywieniu (do 18-19%) i zwiększyć poziom włókna (co najmniej 4,5 do 5%). Zbyt duża zawartość włókna nie jest wskazana, jednak ta właśnie proporcja (do 5%) wspiera układ pokarmowy zwierzęcia, zmniejsza lepkość treści jelitowych i ułatwia trawienie pokarmów. Do dwóch tygodni po odsadzeniu prosięcia od maciory żywienia zgodne z powyższymi zasadami pomoże zbudować naturalną odporność zwierzęcia i uniknąć chorób jelita cienkiego. Warto również dodać, że dostęp do siary i sutka dla każdego prosięcia w pierwszych dniach życia jest wstępem do prawidłowego rozwoju prosiąt, dlatego nie należy stłaczać loch z młodymi w zbyt małych chlewniach, co sprzyja wypychaniu od sutków słabszych osobników i osłabieniu ich układu odpornościowego. To takie prosięta obciążone są największym ryzykiem biegunki. 

Jelito cienkie

Do podstawowych błędów żywieniowych w chowie prosiąt zalicza się również brak profilaktyki zdrowia jelita cienkiego, co jest najczęściej negatywnym skutkiem słabego odżywiania zwierząt. W przypadku prosiąt przyswajanie składników odżywczych obecnych w pokarmach odbywa się za sprawą aktywności jelita cienkiego i pokrywającej jelito błony śluzowej z kosmkami. W sytuacji stosowania nieprawidłowej diety uszkodzeniu ulega całe jelito cienkie zwierzęcia, bowiem zniszczona zostaje właśnie struktura kosmków, a więc powierzchnia odpowiedzialna za wchłanianie treści pokarmowych. Błędem żywieniowym doprowadzającym do takiego stanu jest zainfekowanie paszy i wody drobnoustrojami, toksynami i innymi czynnikami chorobotwórczymi. W takim przypadku drobnoustroje namnażają się w jelicie, uszkadzają je i złuszczają chorobowo nabłonek jelitowy, co doprowadza wtórnie do chorób nie tylko układu pokarmowego, ale i utraty ogólnej odporności organizmu prosięcia. 

Dobra pasza to podstawa 

Brzemiennym w skutki chorobowe u prosiąt jest oszczędzanie kosztów chowu zwierząt poprzez stosowanie mało urozmaiconych pasz, pozbawionych dodatków enzymatycznych i probiotyków. Praktyka taka skutkuje nie tylko wydzielaniem niewłaściwej ilości kwasu solnego i pepsyny, ale i osłabieniem zwierząt, które tracą na wadze lub zapadają na poważne choroby układu pokarmowego. Aby uniknąć tych błędów, należy stosować dobrej jakości pasze codzienne, zawierające zróżnicowane enzymy i probiotyki. Prawidłowe żywienie prosiąt to podstawa ich zdrowia.

Inspirowane: Bas-pol.pl – producent paszy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here