Wiele lokali gastronomicznych już na etapie projektowania kuchni musi dopasować poszczególne elementy wyposażenia do specyfiki obiektu. W wypadku zmywarek szczególnie istotna jest ilość naczyń oraz gości, którzy obsługiwani są w ciągu jednego dnia pracy. Nie można również zapomnieć o wymaganiach, jakie nakładają na taką działalność służby sanitarne. W przypadku żywności muszą być one ściśle przestrzegane. Tylko zmywarka przemysłowa, ze względu na wydajność oraz odpowiednią technikę czyszczenia naczyń i sztućców, może zapewnić zachowanie wysokich standardów sanitarnych. Przy tworzeniu funkcjonalnej kuchni należy zaplanować również sposób transportowania brudnych naczyń oraz ich przechowywania.

Profesjonalna zmywarka gwarancją wydajnego mycia naczyń

Przy tradycyjnych urządzeniach myjących trudno jest zachować dużą wydajności oraz wysokie standardy czystości. Natomiast nowoczesne sprzęty gastronomiczne, takie jak zmywarki kapturowe skutecznie eliminują tego rodzaju problemy.

Zmywarka kapturowa zastosowana w lokalu gastronomicznym skutecznie poprawia funkcjonowanie całej kuchni. Kompaktowa budowa tego typu zmywarki ułatwia budowanie ciągów myjących i zapewnia ergonomiczną obsługę urządzenia przez pracowników. Pokrywa zmywarki porusza się w pionie, przez co zmywarka przemysłowa nie zajmuje dużo miejsca, co jest szczególnie ważne w małych kuchniach.

Ponadto tego rodzaju zmywarka gastronomiczna wyposażona jest w rozmaite rozwiązania, które usprawniają cały proces mycia. Wbudowany zasobnik ciepłej wody skraca czas potrzebny na rozpoczęcie mycia oraz pozwala na uzyskanie wyższych temperatur wody. Wspomniane czynniki z pewnością mają znaczący wpływ na poziom bezpieczeństwa sanitarnego. Możliwość ustawienia temperatury pracy urządzenia na 90°C pozwala skrócić program mycia nawet do 2 minut. Zapewnia to dużą rotację naczyń nawet w przypadku tzw. lokali żywienia zbiorowego. Zmywarki kapturowe charakteryzują się również znacznie niższym zużyciem wody bieżącej niż w przypadku mycia ręcznego.

Zmywarka kapturowa będzie odpowiednia także do zmywania naczyń czy akcesoriów kuchennych o dużych gabarytach, które zwykle wstawiane są do wnętrza zmywarki w skrzynkach i nakrywane pokrywką. W tym przypadku proces załadunku i rozładunku zmywarki jest znacznie usprawniony.

Liczne zalety zmywarek typu kapturowego dostrzegają restauratorzy oraz właściciele rozmaitych lokali gastronomicznych. Współczesny model zarządzania kuchnią zakłada bowiem przede wszystkim bezpieczeństwo, komfort oraz możliwie zoptymalizowany czas wykonywania poszczególnych czynności przez kucharzy i personel pomocniczy.

Nowe standardy jakości

Nowoczesne lokale gastronomiczne to odpowiednio zarządzane, ściśle kontrolowane i stale rozwijane biznesy. Sprawne funkcjonowanie kuchni i wysoka jakość posiłków wymaga przede wszystkim zastosowania profesjonalnego sprzętu i akcesoriów kuchennych oraz wykorzystywania pełnowartościowych produktów spożywczych.

Odpowiednio dobrana do potrzeb zmywarka gastronomiczna staje się podstawowym wyposażeniem każdej profesjonalnej kuchni. Szybkie i skuteczne mycie naczyń zapewnia stały dostęp do zastawy niezbędnej przy wydawaniu posiłków oraz naczyń wykorzystywanych podczas przyrządzania posiłków. Wydajność, funkcjonalność i bezawaryjność zmywarek kapturowych ułatwia organizację racy nawet w małych pomieszczeniach.

Nowoczesne technologie zrewolucjonizowały funkcjonowanie współczesnych gastronomii. Tradycyjne zmywarki stopniowo zastępowane są przed modele kapturowe, które zapewniają sprawne i skuteczne mycie szklanych, metalowych czy ceramicznych naczyń o różnych gabarytach. Zmywarki gastronomiczne tego typu są szczególnie popularne w obiektach gastronomicznych, które wydają duże ilości posiłków w bardzo krótkim czasie. Zmywarki kapturowe zmniejszają bowiem zużycie wody, ograniczają ilość personelu pomocniczego i usprawniają proces przygotowywania oraz wydawania potraw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here