Coraz większą popularnością wśród osób zajmujących się gastronomią cieszą się urządzenia, które pozwalają na utrzymanie stałej temperatury przygotowywanych posiłków. Wspomniane sprzęty, wykonane z wytrzymałej stali nierdzewnej, posiadają blaty, dzięki którym doskonale sprawdzają się jako stoły. Ich funkcjonalność sprawia, że powoli stają się integralną częścią każdej kuchni.

Stoły grzewcze – niezbędny element wyposażenia każdej kuchni

Stoły grzewcze, wykonane z kwasoodpornej stali nierdzewnej, pozwalają na utrzymanie temperatury w zakresie 30-65°C. Wewnątrz komory znajduje się półka z regulacją wysokości położenia oraz wentylatory gwarantujące płynną zmianę temperatury. W przeciwieństwie do tzw. bemarów, jedzenie przechowywane wewnątrz stołów grzewczych zamknięte jest w izolowanej komorze. Wspomniane urządzenia są również w stanie pomieścić więcej produktów spożywczych i nie sprawiają żadnych problemów, jeśli chodzi o ich obsługę i codzienne użytkowanie.

W zależności od potrzeb klienta stoły grzewcze mogą posiadać suwane bądź skrzydłowe drzwiczki. Każde urządzenie wyposażone jest również w specjalną lampkę, która informuje użytkownika o tym, czy w danej chwili urządzenie jest włączone. Co więcej, stoły grzewcze posiadają zabezpieczenie przed niekontrolowanym wzrostem temperatury, dlatego zapewniają pełne bezpieczeństwo pracy i pozwalają wyeliminować straty surowców.

Stoły grzewcze możemy podzielić na przelotowe oraz nieprzelotowe. W przypadku nieprzelotowych modeli płyta stanowiąca blat zakończona jest specjalnym rantem, który zapobiega wypadaniu jedzenia.

Stoły chłodnicze – urządzenia utrzymujące jakość dań

Stoły chłodnicze, podobnie jak stoły grzewcze, zyskują coraz większą popularność w restauracjach, barach czy stołówkach. Stoły chłodnicze posiadają blaty robocze wykonane ze stali nierdzewnej ze specjalną izolacją poliuretanowej. W zależności od potrzeb klienta instalacja chłodząca może być zewnętrzna lub wbudowana w urządzenie. Każdy stół tego rodzaju posiada tryb automatycznego oszraniania. W przypadku stołów chłodniczych niezwykle istotna jest również funkcja automatycznego odparowywania skroplin, która znacząco wpływa na jakość przechowywanych potraw oraz na poprawne funkcjonowanie urządzenia. Na rynku dostępne są modele z agregatem szerokim lub wąskim. Temperaturę stołów chłodniczych kontroluje cyfrowe urządzenie. Znacznym ułatwieniem dla osób, które zmuszone są do częstego przestawiania urządzeń, jest możliwość wyposażenia stołów w specjalne nóżki z hamulcami. Wybrane modele posiadają liczne szuflady i nadstawki, zlewy czy szklane drzwi eksponujące zawartość.

Warto zaznaczyć, że stoły chłodnicze mają duże znaczenie dla bezpieczeństwa żywności. Nie pozwalają bowiem na przerwanie łańcucha chłodniczego, co mogłoby doprowadzić do zepsucia żywności lub znacznego obniżenia jego jakości.

Stoły gastronomiczne – dlaczego warto zainwestować w te urządzenia?

Decydując się na poprowadzenie własnego lokalu gastronomicznego, zwykle musimy najpierw dobrać odpowiednie elementy wyposażenia kuchni. Niezwykle ważne są w tym przypadku urządzenia do przechowywania żywności. Stoły chłodnicze czy grzewcze powinny znaleźć się w każdym lokalu oferującym posiłki. Urządzenia tego rodzaju pozwolą nam zaoszczędzić czas oraz pieniądze (ze względu na niższe zużycie energii). Na rynku dostępna jest szeroka oferta stołów. Znajdziemy zarówno wersje podstawowe tych urządzeń, jak i w pełni specjalistyczne stoły o poszerzonej funkcjonalności. Z tego powodu stoły gastronomiczne są dziś nieodzownym elementem każdej kuchni.

źródło: active-company.pl – hurtownia gastronomiczna

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here