Odpowiednio zbilansowane posiłki i świadome wykorzystywanie sezonowych warzyw to podstawa zdrowego stylu życia. To, co jemy ma bowiem ogromny wpływ na nasz organizm. I właśnie dlatego powinniśmy stale urozmaicać dietę i włączać do niej kolejne wartościowe produkty, które są skarbnicą niezbędnych witamin i składników mineralnych.

Wielu osobom wydaje się, że posiłki, które bazują na warzywach są nudne, niezbyt sycące i przewidywalne. Ale czas zmienić swoje nastawienie do tych produktów i poznać nie tylko ich właściwości, ale też sposoby wykorzystania, z którymi poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

Dlaczego warto jeść warzywa?

Na początek warto dowiedzieć się więcej o cennych składnikach odżywczych, jakie posiadają rozmaite warzywa. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele witamin i minerałów kryje się w tych popularnych produktach. Żeby nasza dieta była pełnowartościowa wcale nie musimy sięgać po trudno dostępne produkty, wystarczy to, co mamy na wyciągnięcie ręki.

  • Bób zawiera duże ilości błonnika, białka, żelaza, magnezu i miedzi, a jednocześnie jest sycący i niskokaloryczny.
  • Szparagi to źródło magnezu, potasu, wapnia i selenu, a także witamin z grupy B oraz A, C i K.
  • W papryce znajdziemy prowitaminę A, witaminy C i E oraz kwas foliowy, wapń, potas i błonnik pokarmowy.
  • Fasolka szparagowa jest bogata we flawonoidy, witaminy B, C i E oraz białko roślinne, cynk, fosfor, fluor i mangan.
  • Botwina zaś dostarcza nam antyoksydanty, beta-karoten, witaminę A, wapń, magnez i kwas foliowy.

Proste dania z warzywami

Chyba nie masz już wątpliwości, że warzywa są niezwykle ważnym elementem naszej diety i mogą wpływać na zdrowie i ogólną kondycję organizmu. Co więcej, przygotowanie warzyw nie jest skomplikowane, zwłaszcza jeśli sięgniemy po sprawdzone przepisy. A znajdziemy wśród nich choćby inspiracje na takie dania, jak

  • chrupiące grillowane wrapy paprykowe,
  • wiosenne spring rollsy,
  • faszerowane pomidory,
  • warzywa zapiekane w cieście francuskim,
  • wegetariańska lasagne,
  • orientalny krem z cukinii.

Takie dania są nie tylko smaczne, sycące i zdrowe. Z pewnością mogą być też zaskakujące i odkrywcze dla wielu osób, które do tej pory z rezerwą podchodziły do warzyw i nie doceniały ich właściwości oraz zróżnicowanego smaku. Nowe sposoby przygotowania tych doskonale znanych produktów to najprostszy sposób na wzbogacenie codziennej diety i zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here