Zawód barmana jest często niedoceniany i traktowany z przymrużeniem oka, ponieważ ludzie ograniczają pracę na tym stanowisku do lania piwa i przygotowywania drinków. Nie zdają sobie przy tym sprawy z tego jak wiele pracy i zaangażowania należy włożyć w tę profesję, która wcale do łatwych nie należy. Każdy barman musi posiadać nie tylko ogromną wiedzę w zakresie miksologii i tworzenia koktajli, ale także być niezwykle zorganizowaną osobą, która nie zagubi się na stanowisku pracy. Ponadto osoba podejmująca się tej działalności musi wykazywać się wysoką kulturą osobistą, a także posiadać ogromne pokłady cierpliwości. Nie można również zapominać, o tym, że najlepszym barmanem jest osoba lubiąca ludzi, która chętnie z nimi rozmawia.

Podstawowe zasady

Stworzono szereg reguł, do których trzeba się zastosować by obsługa była w pełni profesjonalna. Odpowiedzialność barmana leży przede wszystkim na dostarczeniu wysokiej jakości produktu, który będzie łączył w sobie smak i estetykę. Niezwykle ważnym aspektem jest sposób podania zamówienia. Barman więc przez lata wypracowuje techniki, które są nie tylko niezwykle efektowne, ale także bezpieczne. Nie może również zapomnieć o podstawowych zasadach higieny, do których należy między innymi sposób podawania napoju. Profesjonalną obsługę poznaje się po tym, jak barman podaje kieliszek klientowi. Ważne jest, by drink był trzymany za podstawę bądź nóżkę, ponieważ ogromnym błędem jest dotknięcie palcami krawędzi kieliszka. Równie ważną jest metoda nabierania lodu. Profesjonalista nie pozwoli sobie na nabieranie go samą szklanką. Ze względu na ryzyko jej uszkodzenia, powinno lód nabierać się odpowiednim do tego narzędziem, czyli szczypcami. Wystarczy moment nieuwagi, by szklanka pękła, co może być realnym zagrożeniem dla wszystkich klientów.

Wysoka jakość

Poza oczywistym zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa oraz higieny, niezwykle ważnym warunkiem jest sama obsługa gości. Barman musi być osobą życzliwie nastawioną do społeczeństwa, ponieważ podstawą dobrej obsługi jest komunikacja. Niezwykle istotne jest, by to właśnie klienci byli najważniejsi, więc zachowanie w stosunku do nich powinno być nienaganne. Jeśli ktoś życzy sobie przygotowanie drinka, nie powinno mieć znaczenia jaki poziom trudności przejawia. Dobry barman jest w stanie przygotować każdy koktajl wedle życzenia, a jeśli są braki w asortymencie potrafi klientowi zaproponować alternatywę, która z pewnością spełni wszelkie jego wymagania. Z racji tego, że barman swoje stanowisko pracy ma w miejscu ogólnie widocznym dla ludzi, kwestią niedopuszczalną jest nagminne korzystanie z telefonu w celach prywatnych. Przy takiej praktyce, ludzie czują się ignorowani co nie jest dobrą wizytówką nie tylko barmana, ale również lokalu, w którym pracuje.

Barman łączy w sobie ekonomistę, przedstawiciela handlowego, doradcę i wiele innych profesji, które mają na celu zapewnienie wysokiej jakości obsługi. Często zdarza się, że praca barmana może przytłoczyć. Dlatego też utworzono wiele miejsc, w których można kształcić się w tym zawodzie. Szkolenia i kursy zapewniają ludziom odpowiednie wykształcenie, które jest niezwykle pomocne przy budowaniu swojej kariery. Dzięki nim można poznać zawód barmana od podszewki, a także zdobyć wiedzę w zakresie technik miksowania, organizacji miejsca pracy czy kultury spożywania alkoholu.

Inspirowane: msbis.com – kurs barmana

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here