Nowoczesna hodowla kur niosek musi być nie tylko nastawiona na wysoką produktywność i sukcesywną maksymalizację wyników produkcyjnych, ale powinna również uwzględniać stale rosnącą świadomość konsumentów w zakresie sposobu pozyskiwania mięsa i jaj. Jak zatem uzyskać wysokiej jakości produkty stosując najbardziej popularne rodzaje chowu?

System intensywny – jak uzyskać lepsze rezultaty?

Najpopularniejszą metodą intensywnej hodowli kurs niosek jest chów klatkowy. Pomimo że jest to zdecydowanie najprostsze i najtańsze rozwiązanie, obecnie spotyka się z dużą niechęcią konsumentów, a jego udział w branży maleje.

W przypadku chowu klatkowego, klatki grupuje się w ramach tzw. zespołów, które mogą być rozmieszczane na kilka sposobów. Wykorzystanie tzw. rusztów ułatwia utrzymywanie higieny oraz odbieranie jaj. Linia produkcyjna jest zazwyczaj w pełni zautomatyzowana – zarówno dawkowanie paszy i wody, jak i magazynowanie gotowych jaj może odbywać się bez udziału człowieka. W profesjonalnych hodowlach również gospodarowanie odchodami przebiega samoczynnie. Odchody są zazwyczaj odprowadzane poza kurnik przy użyciu systemu taśmowego, a następnie osuszane i magazynowane.

Chów klatkowy umożliwia ścisły nadzór nad warunkami hodowli, zapewniając kurom odpowiednią ilość światła, paszy i wody. W tym przypadku ograniczony jest również wpływ czynników środowiskowych na hodowlę, dlatego ryzyko zarażenia bakteriami, wirusami czy pasożytami jest znikome. Faktem jest, iż duże zagęszczenie takiej hodowli, może wzmagać pobudliwość oraz wrażliwość zwierząt na bodźce środowiskowe. W celu złagodzenia stanów napięcia i niepokoju wśród kur niosek, warto stosować dodatki paszowe dla drobiu, takie jak adiStreSOL®PF ESSENCE. Wysoko skoncentrowana formuła składników roślinnych i mineralnych wzmacnia układ odpornościowy zwierząt, skutecznie zmniejszając ich zachorowalność nawet w okresie wzmożonego stresu.

W ramach intensywnej hodowli stosowana jest również hodowla kur na ściółce. Jest ona bardziej kosztowna ze względu na konieczność regularnej wymiany ściółki oraz stałe utrzymywanie jej w czystości. W tym przypadku również żywienie drobiu nie będzie tak zautomatyzowane. Ten rodzaj hodowli jest zdecydowanie bardziej humanitarny, dlatego jaja i mięso pochodzące z takiego źródła są dużo bardziej popularne wśród konsumentów. Hodowla kur na ściółce wiąże się jednak z dodatkowymi zagrożeniami – zwierzęta są bardziej podatne na choroby, a ze względu na większą aktywność wykazują zwiększone zapotrzebowanie na pokarm. Odporność, nieśność oraz witalność zwierząt można skutecznie podnieść, wykorzystując probiotyki w hodowli.

Chów ekstensywny – korzyści i zagrożenia

Faktem jest, iż konsumenci są skłonni zapłacić więcej za jaja produkowane przez farmy stosujące tzw. ekstensywny chów. W przypadku chowu wolnowybiegowego kurnik powinien mieć odpowiednio rozmieszczone otwory wyjściowe, a jego wielkość musi być dostosowana do ilości zwierząt. Ponadto powierzchnia wybiegu powinna być pokryta roślinnością. Chów ekstensywny ma również pewne ograniczenia – zwierzęta mogą paść ofiarą drapieżników lub ucierpieć na skutek zmieniającej się pogody. Dodatkowo istnieje stosunkowo duże ryzyko rozprzestrzeniania się chorób wirusowych czy pasożytniczych. Warto wówczas rozważyć dodatki paszowe dla drobiu wspomagające ich odporność, takie jak Bactocell ® DRINK. Probiotyki w hodowli, zawierające bakterie kwasu mlekowego, skutecznie wzmocnią system odpornościowy kur niosek i zapewnią prawidłową liczebność pożądanej mikroflory jelitowej.

Hodowla kur niosek może okazać się bardzo dochodowym przedsięwzięciem. Zbilansowane żywienie drobiu połączone z odpowiednim dawkowaniem naturalnych środków wspierających ich odporność, zapewne umożliwi uzyskiwanie wysokich wyników produkcyjnych.

Źródło: adifeed.pl – wytwórnia pasz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here